Összes oldalmegjelenítés

2010. december 29., szerda

Beatles

Különösebben nem vagyok oda értük. Tudom, szinte szentségtörés ezt mondani ezzel a zenekarral kapcsolatban, de mit tehet arról az ember, ha más muzsika érinti meg a szívét, és nem a bubifejek által nyomott dallamok. 
Ne haragdujon már meg a világ. ... 
Paul McCartney

Ellenben egy érdekes feltevésre bukkantam a minap. 
(Nyilván nem a minap, hiszen bőven múltkor volt, nem minap, de az a szó kevésbé szofisztikáltabb...) 
Mégpedig, hogy hosszú, hosszú évek óta Paul McCartney-t egy dublőr helyettesíti, név szerint William Campbell. Nem tisztem, és feladatom eldönteni, hogy ez igaz-e, vagy sem. Viszont ahhoz elég érdekes, hogy kicsit foglalkozzak vele.  
A helyszín London, az Abbey Road-on lévő stúdió. Az időpont 1966. november 9. 
Paul nem volt elégedett a gitárja hangzásával, mániákusan próbálta állítgatni. Hol a keverőn, hol magán a hangszeren, és egyéb technikai eszközök babrálásával igyekezett elérni a tökéletes hangzást. Lennon és Starr már a haját tépte ettől, szerettek volna vagy hazamenni, vagy érdemben próbálni. 
A vita vége az lett, hogy McCartney elviharozz fehér, Austin Haley típusú sportkocsijával. Bár zuhogott az eső, dühében nagy sebességgel száguldott London utcáin. Észrevett egy stoppos lányt, akinek felajánlotta, hogy hazaviszi. A hölgy először nem ismerte fel a zenészt, de amikor beszállt az autóba, egyből kiskristályosodott, ki is ez a fiatalember. Rajongásátát hisztérikusan mutathatta ki, ölelgette, sikoltozott 
(nem ám rosszra gondolni, hiszen közben száguldottak a sportkocsival...) 
Egyszóval elvonta a figyelmét, na. Ezért nem vett észre Paul egy piros lámpát, összeütközött egy szembejövő autóval, majd nekicsapódott egy telefonpóznának. A lány még ki tudott evickélni a lángoló roncsok közül, McCartney-nak azonban már nem volt ekkora szerencséje. A lángra kapó ruhája és haja másodperceken belül bevégezte azt, ami az ütközésnek esetleg nem sikerült volna. A helyszínre érkező rendőrök kihúzták a felismerhetetlenségig összeégett testet. Paul McCartney halálának időpontja 1966.11.09. hajnali 5 óra. 
Mint minden esetet, a rendőrség ezt is kivizsgálta. A nyomozást végző rendőrt valósággal sokkolta az eset. Nem tudta, mit tegyen, hiszen Anglia egyik legnépszerűbb embere szénné égve feküdt a boncteremben. Némi kutakodás után felhívta Brian Epsteint, a Beatles menedzserét. Ő teljes hírzárlatot rendelt el. A zenekarok tagjainak elmondta a szörnyű hírt. Azonban nem tehettek mást: Paul halálát el kellett titkolniuk. A zenekart szerződések sora kötötte, ha ezeket felmondják, hatalmas összegeket perelhetnek el tőlük, derékba törne karrierjük, ráadásul alkotóerejük teljében voltak, egy majdnem kész új albummal. Találniuk kellett egy hasonmást. Mivel akkoriban az elkötelezett Beatles-hívők gyakran tartottak hasonmásversenyt, viszonylag hamar találtak egy férfit, aki előző évben megnyert egy ilyet, Edinburgh-ben. Közben McCartney-t titokban, hamis papírokkal nyugalomra helyezték a Wight-sziget egy csendes kolostorának temetőjében. 
William Campbell aki azóta elköltözött Skóciából, és Kanadában, Ontario városában dolgozott rendőrként. A hasonlóság kísérteties volt: életkora, arca, termete és testfelépítése csaknem megegyezett McCartneyéval. A basszusgitárhoz, és a gitárhoz is konyított valamelyest, gyerekkora óta ezeken a hangszereken játszott. Paul Epstein tehát repülőre ült, ajánlatott tett Campbellnek, aki pár nap múlva eltűnt Ontarioból. 
Campbell plasztikai műtéten esett át, mivel ajka túl keskeny volt. 
Skót akcentusát eltüntetni már komolyabb probléma volt, de rengeteg gyakorlással ezt is sikeresen palástolták. Közben a hivatalos magyarázat szerint McCartney robogójával elesett, arca zúzódott, és pár fogát is kitörte. Ezzel a kellemetlen balesettel próbáltak időt nyerni, a Beatles kis ideig pihentette a fellépéseket. 


Ennyi felvezető utána nézzük az Abbey Road lemezbemutatóját: 



A fotón a Beatles tagjai lépdelnek át a zebrán. Elöl megy Lennon, mögötte Ringo Starr, Paul a harmadik és a végén Harrison. Az elmélet szerint a tagok sorrendje, és ruhája is rejt utalásokat. A tiszta fehérbe öltözött Lennon egyesek szerint a papot, mások szerint egyenesen az Úrt ábrázolja. A fekete öltönyt viselő Ringo a gyászhuszár, az utolsó ember, Harrison pedig egyszerű ruházatával, olcsó tornacipőjében pedig a sírásó. Paul McCartney csukott szemmel, mezítláb lépdel, ami arra utal, hogy ő a halott. A zenekar mindegyik tagja bal lábbal előre lép, kivéve Pault, aki a jobbal. A bal oldalon álló VW Bogár rendszámtáblája szintén érdekes: 
LMW 281 F

Linda McCartney Widow, azaz Linda McCartney özvegy. Persze ez lehet véletlen is. 
A lemezt reklámozó plakátok szintén rejtenek érdekes üzeneteket. Az EMI hirdetésén négy gyertya található, amelyek közül három ég, egy kialudt. Az alvó gyertya balról a második, akárcsak Paul a második ember balról a zebrán. 
A "Let it be" c. lemez is érdekes. 
  

A borítón a tagok mind balra tekintenek, kivéve Pault, aki a kamerába néz. A többiek arca fehér háttér előtt van, míg McCartney-é vörös háttér előtt. A szövegek is árulkodóak. A Come Together szövegében lévő sor "Egy meg egy az három" - egyértelmű utalás a fogyatkozásra, a She Came in through the Bathroom Window c. dalban pedig ezt hallhatjuk: "kiléptem a rendőrségtől, mert találtam magamnak egy jó munkát" - na vajon kire utalhatnak... 



Hogy a fent leírt történet igaz-e, vagy csak koholmány, valószínűleg sosem tudjuk meg. Annak idején jól szórakoztam az ezzel foglalkozó könyv olvasása közben, remélem ti sem csalódtatok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése