Összes oldalmegjelenítés

2010. október 31., vasárnap

Makes no sense


2010. Október 
Képregény, 3 snitt, két szint, olló, torok, hajlás, P, fekete-fehér. Facebook.


Nem akarlak összezavarni titeket, nemsokára lesz normális bejegyzés is. Csak szerettem volna, ha egy bizonyos dolognak van visszakereshető nyoma. Ami le van írva, az nem vész el. Egyszer megtudjátok, mit jelentett. Lehet pár hét, hónap, akár év is. Így viszont ti lettetek a tanúim abban a pillanatban, ahogy elolvastátok az első mondatot. 

2010. október 28., csütörtök

No Limits

A képen egy Pétert rejtettünk el.


Határok közé vagyunk szorítva. Félünk az ismeretlentől, és nem szívesen hagyjuk el a járt utat a járatlanért, pedig az ismeretlen néha határtalan lehetőségeket rejt. Kolumbusz sem Amerikát kereste, aztán mégis mindenkinek bejött a cucc. Egy nagyon klassz beszélgetésben volt részem tegnap este, amely elektronikus úton történt az egyik kedves ismerősömmel. Több dologról volt szó, de az egyik rész különösen jó volt. Az embernek nem csupán a testét, hanem a lelkét is be lehet zárni. Ami viszont fura, hogy gyakran saját magunkat szorítjuk korlátok közé. Egyik kedvenc nagy gondolkodóm, (nagy elme volt a srác!), Machiavelli mondta: "Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage."
Erre mondják, hogy zseniális. Tényleg meg kéne látnunk az akadály és a lehetőség közötti kis különbséget, hogy azt át tudjuk hidalni. Mennyi dolog van az életben, amit gyakran hátránynak hiszünk, és a hasznunkra lehetne! Azt hiszem egy igen jó cél lenne ez: Megtanulnom, hogyan fordíthatom saját javamra az első látásra akadálynak tűnő dolgokat. Valahogy persze úgy, hogy megmaradok embernek, és nem gázolok át másokon. 


Szerintem menni fog. 

Szóljon hangosan:




2010. október 25., hétfő

One who deceives...

“One who deceives will always find those who allow themselves to be deceived.” - Niccolo Machiavelli 
  
Mindenki szerepet játszik. Kivétel nélkül, mindenkin van egy álarc. Nem fogom itt az eszemet játszani: Rajtam is van. Szívesen előadnám a mostanában oly divatos "Én egyéniség vagyok, és különleges, stb." témát, de úgysem lenne igaz. Különleges vagyok, persze. Épp úgy, mint bárki más. Sok ember átveszi a beszélgetőpartnere stílusát. Mint a tükörreflex, mikor ha ásít valaki, akivel beszélsz, akkor te is ásítasz egyet. Gondolom ez is a neuronok szintjén dől el. Például amikor hazudik valaki, a szervezetében katekolamin szabadul fel, amitől az orrban lévő szövetek megduzzadnak, és viszketni kezdenek, ezért "muszáj" megpiszkálni. Az ember asszimilációs ösztönei aktiválódnak társaságban. Gondolom akaratlanul is be akarunk illeszkedni, elvégre az ember társas lény. Gyakran négyszemközti beszélgetéseknél is képtelenek vagyunk magunkat adni, ha a másik szimpatikus, vagy antipatikus, akkor is annak megfelelően fogunk viselkedni.

De vannak kivételek. 


Ezek azok az emberek, akiknél az önmagához legközelebb eső, vagy a belső énünkhöz legjobban hasonlító karaktert tudjuk adni. Mindig örülök, ha ezekkel az emberekkel találkozni, beszélgetni tudok. Értékes személyek, és a beszélgetésekből mindig valamit magába építve kerül ki az ember. Sajnos van, hogy az álarc mögé nem tudunk benézni, nem ismerjük meg igazán a másikat. Mindenhez energia kell, és erőfeszítés. Főleg a többi emberhez... 


Doromb N' Bass muzsika : Goulasch Exotica - Betyárvizit

 
 

2010. október 21., csütörtök

Better safe than sorry

(Könyvjelzőt betesszük, itt tartottunk. Péter bevonul, feszült csend honol)
Tudom én, hogy napról napra érdekesebb / izgibb / sablonosabb / trébb (szép szó!) a blog, de a kialakult helyzet miatt pár napig komoly elvonási tünetekkel kell majd szembenéznetek, ha új bejegyzést várva olvasni akarnátok. 

(*Taps, fanfárok vs. zokogó tömeg, mélabús vonóshangszer-effektek)


Történt ugyanis, hogy szembesültem azzal a ténnyel, hogy egy hét múlva 280 lapnyi anyagból írok ZH-t, mégpedig a 18-19. századi Amerika irodalmának gyöngyszemeiből. Naná, hogy nem magyarul. 
Amúgy a mai napon, október 21-én zajlott annak idején a Trafalgar-i csata, és ezen a napon nyitották meg New York-ban a Guggenheim múzeumot is. Kép alant:

Ha addig is olvasnátok valami jót, hadd ajánljam figyelmetekbe ezt:

William Golding: A legyek ura
(hirtelen felismerés, hogy ebből jéé tényleg filmet is csináltak?)

Zene nélkül mit érek én: Ratatat: Tropicana 

Továbbá, ha azon törnétek a fejeteket, hogy a svájci részecskeütköztető / gyorsító gép létrehozott-e már valami fekete lyukat, vagy megsemmisítette-e a Földet, azt ITT csekkolhatjátok le.

(Péter el, függöny) 
 
 



I'll be back.

2010. október 20., szerda

Random


Véletlenszerű, véletlen, mindig más. 
Előre meg nem határozható kimenetelű történések. Minden nap történik valami ilyesmi. Sokszor nagy bölcsen bólogatva vesszük tudomásul a látszólag értelmetlen, az éppen aktuális tevékenységünkbe beleszóló dolgot, mondván: Véletlenek nincsenek! Minden okkal történik! 

Egy frászt.


Véletlenek igenis vannak. Már eleve az sem mindegy, hogy észrevesszük-e őket, vagy figyelmünket elkerülve történnek, és szólnak bele életünk alakulásába. Viszont  ha észrevesszük, hogy valami történt, látszólag ugye véletlenül, akkor hajlamosak vagyunk következő döntésünket ennek alapján meghozni. Egy véletlenszerű esemény meghatározhatja a következő lépésünket, és valahol ez félelmetes. Befolyásolhatóak vagyunk, mindenki más-más mértékben. Talán nem vagyunk elég biztosak a dolgunkban, és megerősítés gyanánt nyúlunk ehhez a dologhoz, mintha valami útmutató lenne? (sors keze, stb.)
Nézőpont kérdése az egész. Ha mindenáron értelmet akarunk adni a véletlenszerű eseményeknek, ha mindenben okot keresünk, akkor meg fogjuk találni. Az emberek szeretik azt hinni, hogy miattuk történik minden. Hogy ténylegesen részesei a világnak, és hogy megváltoztathatják azt. Talán így van. 
Edward Lorenz matematikus volt az, aki a káoszelmélettel foglalkozott. Mindenki ismeri a Pillangó-hatás c. filmet, vagy legalábbis hallott róla. Egy lepke szárnycsapása 5000 km-rel odébb előidézhet egy  hurrikánt is. Nem tisztem, és nem feladatom eldönteni, hogy igaza volt-e, vagy sem. Ráadásul nem vagyok hozzá elég okos, már az integrálásnál is vért izzadtam. Lényeg, hogy szintén ő mondta azt, hogy a látszólag véletlenszerű események minden esetben kiadnak egyfajta sablont, egy mintát. (pattern) Ezek a minták további egységekké állnak össze, míg végül kialakul a végleges esemény, amihez minden szál vezet. Ez valahol félelmetesen jó. Persze ugyanakkor tisztán elméleti dolog, legalábbis nagyban gondolkozva leellenőrizhetetlen - és ráadásul mindig változó.


De még ez sem bizonyítja, hogy a sok véletlennek oka van. Vannak dolgok, amik egyszerűen csak megtörténnek, és nem jelentenek semmit sem.

Házi feladat: Legközelebb, ha társaságban vagy, keresd meg a helyiség majmát. Mindenhol van egy ilyen, aki eszméletlen intellektuális módon próbál viselkedni, és jobb híján egy gránitlapba is beleköt. Várd meg, míg rádszáll. Aztán hagyd, hogy föléd kerüljön (átvitt értelemben, bazki!), majd csapj le rá. Dobj be egy, a témához egyáltalán nem kötődő szólást, közmondást, vagy menő szöveget, amit netről, havertól hallottál. Majd angolosan távozz. Ha szerencséd van, még láthatod azt a szavaidban mindenáron értelmet kereső értetlen arcot. Jó móka, hidd el. 




Napi zene persze nem marad el: Parov Stelar - The Flame

2010. október 17., vasárnap

Dream a little dream of me


Álmok. Nem, nem a "Merjünk nagyot álmodni!"  és "Kemény munkával bármit elérhetsz!" típusú közhelyekre gondolok. Ténylegesen az álmokra, mint neurológiai eseményre gondolok az agyban. A tudatunk tréfálkozik velünk csupán, vagy valami mélyebb értelmük van? Több fajta álom létezik. Freud szerint rejtett szimbólumokat tartalmaznak és szoros kapcsolatban állnak az álmodó személy aznapi tevékenységével, vagy gondolataival. Az álmokat kutató tudomány az Oneirológia. Több álmoskönyv létezik, és jobban belegondolva egyáltalán nem új keletű dolog az álomfejtés, hiszen Dániel próféta is fejtegette valamelyik királynak ( - talán II. Nabukodonozor volt az, már nem tudom pontosan) az álmát nem egyszer. Arra már rájöttek, hogy az ember a REM alvási szakaszban álmodik. A szem gyors mozgást végez mindenféle irányban (innen a név: gyors szemmozgás : Rapid Eye Movement), és különböző élettani változások történnek, pl. szívverés gyorsul, vérnyomás emelkedik, a légzés viszont kevésbé lesz intenzív. Egyes izmok átmenetileg megbénulnak, ezért is álmodhatjuk néha azt, hogy nem tudunk elugrani pl. egy közelgő autó elől. 
Azonban mikor álmodunk, felborul az időérzékünk. A valóságban 5 másodperc, az álmunkban egy óra. De ennek a post-nak nem ez a fő témája. Nem a tapasztalat alapján, emlékekből, vagy vágyakból táplálkozó álmok megfejtése. Hanem egy sokkal komolyabb dolog, amitől kirázza az embert a hideg. A Déja Vu egy teljesen új fajtája. Megpróbálták a jobb és bal szem közötti különbségekkel magyarázni a deja vu-t , mondván az egyik szem által közvetített kép pár nanoszekundummal később ér be az agyba, ezért érezzük azt, hogy mi már láttuk az adott dolgot. 
Viszont a Déja Vu érzést nemcsak képi inger, hanem hang, szag, tapintás is kiválthatja.
Mi a helyzet akkor, ha valaki időről időre megálmodja, mi fog vele, vagy a környezetében történni?
Ha bagatell képsorokról álmodik, egyszerű történésekről, amik később - pár hónapon, maximum egy éven belül - valóban megtörténnek? Ilyenkor emberünk szédülni kezd, úgy érzi a tüdeje összeomlik. Nem tudja megmagyarázni mi ez. Az elméje tehetetlenül áll a történtek előtt, próbál logikát találni benne - hiába. Csak az agy játéka lenne mindez, vagy valami mélyebb dolog rejtőzik bennünk? Talán jobb is, hogy nem tudjuk mindennek az okát. Lehet, hogy a valóság nem tetszene. 


Te mit álmodtál legutóbb? 

Filmajánló: Inception - Eredet
Zene: Dream a little...

2010. október 14., csütörtök

Why not?


Félkupica Fehérfőnök. Az egyik kedvenc karakterem Joseph Heller regényében. A 22-es csapdájának bármely szereplőjéről oldalakat lehetne írni. Yossarian, **DeCoverley, Őrnagy Őrnagy Őrnagy Őrnagy (igen, ez EGY személy...), Milo Minderbinder, és a többiek. Részlet:
"Halálos rettegésben élt  Félkupica Fehér Főnöktől.  Flume kapitányt  az a gondolat
tartotta   megszállva,   hogy   Félkupica   Fehér   Főnök   egy   szép   éjjelen
lábujjhegyen odasurran a priccséhez,  és amíg ő az  igazak álmát  alussza,
egyik fülétől a másik füléig elmetszi neki a torkát. Flume kapitányban ezt a
gondolatot  maga Félkupica Fehér  Főnök ültette el,  aki  egy szép éjjelen
csakugyan odasurrant lábujjhegyen a priccséhez, amikor épp szunyókált, és
vészjóslóan   a   fülébe   suttogta,  hogy  egy  szép  éjjelen,   amikor  ő,  Flume
kapitány az igazak álmát alussza, ő, Félkupica Fehér Főnök egyik fülétől a
másik   füléig   elmetszi   neki   a   torkát.   Flume   kapitány   jéggé   dermedt,   s
hirtelen   éber   szeme   egyenesen   Félkupica   Fehér   Főnök   részegen   forgó
szemébe mélyedt.
– Miért? – sikerült végre Flume kapitánynak elkárognia magát.
– Miért ne? – felelte rá Félkupica Fehér Főnök."



*****


És tényleg. A legtöbb ember nem jut el a "Miért pont én?" - től addig, hogy: "Miért ne?"
De nem csak negatív dolgokra érvényes ez, hanem bármire. Például amikor tegnap éjfélkor egy barátom azt kérdezte: "Nem iszunk meg egy sört?" Akkor másfél óra délelőtti úszás, délutáni élettan szeminárium és egy órás konditermi edzés után csak annyit mondtam: "Why not?"
Közel tökéletes befejezése volt a napnak. Plusz volt Miller sörük...


Szóval ha legközelebb azt kérdeznéd magadtól: Miért? - Nos, akkor Fékupica Fehér Főnök jusson az eszedbe. :)

2010. október 12., kedd

Enjoy the little things

Egy barátommal éppen a teraszon cigiztünk (én magam ugyan nem dohányzom, viszont a  teásbögrémet elmélyülten szorongattam, miközben ő cigizett, és így remekül el lehet diskurálni), amikor az udvaron felcsendült a szomszéd kisgyerek nevetése. Körbe körbe szaladgált, repülőgép, vagy autó-hangokat utánozva, egyszer-egyszer nagyot rúgva a labdájába. És nevetett. Sőt kacagott, egyszerűen örült, és élvezte az életet. Nem kellett hozzá sok. Egy másik alkalommal viszont hazafelé jöttünk páran az egyetemről, az egyik boltban vett meggylekvárral töltött piros pöttyös gombócokat majszolva. "Mennyibe is került ez a szar?" - kérdezte egyikük, és a torkomon akadt a falat. Mentalitás. "Megvettem ezt is, de minek?" "Finom volt, na de hát ennyiért legyen is..." - és társaik. Örülni kell az apró dolgoknak is. Vegyük például az én napomat: Röplabdáztam, fociztam, a kedvenc pizzámat ebédeltem, elmentünk fogadni jégkorongra, vettem egy belga meggysört. Apró dolgok, de az én napomat bearanyozták :)  

Ma ezt hallgattam: Apollo 440 - Stop The Rock

Film, amit nézz meg:  A Ravasz, az Agy, és a két füstölgő puskacső



Na, oszoljunk emberek, nincs itt semmi látnivaló! 

2010. október 11., hétfő

No hard feelings

Ezer ember arca. Tekintetek, gesztusok. Ezt látom nap, mint nap az egyetemen. Élénk, fáradt, vidám, szomorú, izgatott, unott arcok. Mindegyik mesél valamiről. Az apró gesztusok, mosolyok, vagy éppen homlokráncolások adják tudtomra pillanatnyi lelkiállapotukat, vagy a viszonyukat felém. Ebben a sztoriban azonban nem én vagyok a lényeg. Nem a személyem a lényeg, csak egy vagyok a sok közül. Se több, se kevesebb. Annál érdekesebb, hogy miért azok az érzések kavarognak bennünk, amikor meglátunk egy ismerőst, vagy akár egy ismeretlent? "Ne ítélj elsőre!" - a régi Chokito reklám szlogenje, mint elcsépelt közhely csendül fel a fejekben. Azonban mind ezt tesszük. Lehet szeretet, vonzalom, harag, féltékenység, irigység, gyűlölet, ellenszenv, szimpátia, empátia, vagy -részemről legtöbbször- kíváncsiság az, amit érzek.


Mi az, amik ezeket a reakciókat az egyes embereknél kiváltják belőlünk? Mert mindegyik kiül az arcunkra, akármennyire is próbáljuk eltitkolni. De mi az oka? Nyilván a már átélt élmények, tapasztalatok elindítanak valamit bennünk, ami aztán irányít minket. Vagy a levegőben van valami, ami két ember között meghatározza a légkört, legyen az jó, vagy akár rossz? Persze nem tudom a választ, bár szívesen kutatnám.
Egy ideje látok is, nemcsak nézek. Hajlamosak vagyunk csak bámulni kifelé a fejünkből anélkül, hogy észrevennénk a részleteket. Pedig egy félmosoly, vagy egy pillantás is milliónyi dologról mesélhet, amit érdemes lehet felfedezni. 
 
Érdemes megnézni. Kezdő sorok: It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something."


A nap képe: 



2010. október 10., vasárnap

BBC Luther

Luther. BBC által készített 6 részes nyomozós pszichodráma. Bizony, egy igazán jól eltalált koncepció, megfelelő környezetben (London), kiváló megvalósítással. Idris Elba alakítása hiteles, a mellékszereplőkkel sincs gond. Sherlock Holmes és Gregory House jellemüknél fogva egyszerre idegesítő és szerethető karakterek, azonban John Luther más. Ő nem nárcisztikus. Nem bunkó, nincsenek frappáns beszólásai, nem piszkálódik. Egyszerűen mégis badass karakter úgy, ahogy van. DCI, azaz detective chief inspector-ként dolgozik London súlyos bűncselekményeket nyomozó egységénél. (SCU = Serious Crime Unit) 
Írhatnék több oldalas bemutatót a sorozatról, de minek? Ha valaki szereti a nyomozós sorozatokat, amiben inkább az ész, a logikus gondolkodás dominál a technikai vívmányok (500 méterről leolvassa a biztonsági kamera a rendszámtáblán kinyúlt légy szárnyára rakódott, csak Florida egy bizonyos parkjában előforduló salak mikro-milliméternyi darabkáját, ami alapján elkapják a gyilkost - lásd CSI) helyett, akkor ez a neki való sorozat, nem fog csalódni benne. 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$



Erősödik a forint. Vagy gyengül. Fura ezt olvasni mindig, szinte minden nap a hírportálokon. De még csak nem is valami eldugott üzleti rovatban, hanem főoldalon. Napról napra, hétről hétre. Értem én, hogy fontos, de ennyire? Sajnálom azokat, akiknek CHF alapú hitelük törlesztőrészlete az égig emelkedett, de ők sem lesznek boldogabbak attól, hogy tudják a napi középárfolyamot. Attól még ugyanúgy bajban vannak. Az egész mintha egy kis szelete lenne a figyelem-elterelésnek. Félreértés ne essék, nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. Nincsen főgonosz, nincs népeket leigázó szuperállam, stb. Csak mintha el akarnák vonni az emberek figyelmét arról, ami fontos. De tényleg, minden felesleges információt tudunk. Mi történt ma Pakisztánban, mit evett a kínai attasé a Gresham-palotában, hogy hívják a norvég királyt (Sokáig éljen V. Harald!), de nem tudjuk, mi történik az orrunk előtt. Valahol ez érdekes...
Sok ismerősöm szeret álmodni. Én is. Vannak céljaink, amiket jó lenne elérni. De mintha páran elfelejtenék, hogy végig kell mászni a létrán ahhoz, hogy felérj a tetőre. (Persze ma már mehetsz lifttel is, ha szerencsés vagy, valaki beüzemelte helyetted.) Nem igazán konzekvensek, nem egyről a kettőre haladnak, hanem tizesével akarnak haladni, és ahelyett, hogy stabil erődbe érnének, egy légvárat néznek messziről. 
Ego. Divatos kifejezés lett az utóbbi időben. Csak sokan túlértékelik a sajátjukat. Az önzés, a közöny lett a XXI. század követendő trendje. Egy dolgot felejtünk el: A legnagyobb zseninél is erősebb az átlagos emberek szövetsége.


Napi zene: Nina Simone - Lord, please don't let me be misunderstood


...és film: Bronx-i mese 








2010. október 9., szombat

Genesis

Blogot fogok írni. Ez a gondolat vette a bátorságot arra, hogy elültesse magát a fejemben. Pedig semmi nem utalt rá ezt megelőzően, hogy ilyesfajta támadásnak lesz kitéve az elmém. Ettem a kétszersültemet, ittam a teámat, és amint letettem a bögrét, az az apró kis ötlet már permanens lakója lett az Agytekervény Lakóparknak. (Nem új építésű, lassan 24 éve üzemelő komplexum)
Valahogy úgy, mint amikor Jules eldöntötte a Ponyvaregényben, hogy világgá megy. Ült Vincenttel az étteremben, ette a süteményét, itta a kávéját, és jött a megvilágosodás pillanata.
Kávé. Átszoktam a teára, de régebben mindennapjaim meghatározó eleme volt ez a fenséges ital.
Starbucks. Mostmár nálunk is. Ahogy reggelente megyek az egyetemre, sok ember kezében látok különböző márkájú capuccino-s poharakat PAPÍRBÓL. Valahogy divat lett. Mert láttuk a filmekben, mert valamiért cool. Ne érts félre, nem az angolszász gasztro-kultúra ellen foglalok állást, csak valahogy furcsa. Visszatérve kedvenc filmemhez, ahol Vincent meséli Julesnak a kocsiban: "És Párizsban a McDonaldsban is lehet kapni sört. És nem egy papírpohárban basszák oda eléd, hanem üvegpohárban"  Aztán rájöttem, mi az oka az apró, műanyag fedeles poharak térnyerésének. Szimbólumok. Mert más értelmük nincs. Mire beérsz a munkahelyedre, vagy a suliba, már rég kihűlt a karamellás-mogyorós-natúr-koffeinmentes cucc. Viszont a többiek látják, hogy sietsz. Hogy még egy reggeli kávét sem tudsz meginni, annyira elfoglalt, és fontos személy vagy. Pedig nem kell sietni. Rá kell szánni az időt a dolgokra, bármi legyen is az. Aki fontos, azt megvárják. 




Zeneajánló: Massive Attack: Paradise Circus  - Egy igen jó brit sorozat zenéje, erről bővebben holnap :)
Filmajánló:No Country for Old Men - Top 10-ben benne van, izzik már a torrent?
Könyvajánló: The Catcher in the Rye - "A Zabhegyező" - Annak idején az USA-ban betiltották vulgáris nyelvezete miatt. Én kötelező olvasmánnyá tenném.


Kezdetnek ennyi.

Nagyjából naponta olvashatjátok majd különböző gondolataim csatározásainak cybertérbeli kivetüléseit.