Összes oldalmegjelenítés

2010. október 17., vasárnap

Dream a little dream of me


Álmok. Nem, nem a "Merjünk nagyot álmodni!"  és "Kemény munkával bármit elérhetsz!" típusú közhelyekre gondolok. Ténylegesen az álmokra, mint neurológiai eseményre gondolok az agyban. A tudatunk tréfálkozik velünk csupán, vagy valami mélyebb értelmük van? Több fajta álom létezik. Freud szerint rejtett szimbólumokat tartalmaznak és szoros kapcsolatban állnak az álmodó személy aznapi tevékenységével, vagy gondolataival. Az álmokat kutató tudomány az Oneirológia. Több álmoskönyv létezik, és jobban belegondolva egyáltalán nem új keletű dolog az álomfejtés, hiszen Dániel próféta is fejtegette valamelyik királynak ( - talán II. Nabukodonozor volt az, már nem tudom pontosan) az álmát nem egyszer. Arra már rájöttek, hogy az ember a REM alvási szakaszban álmodik. A szem gyors mozgást végez mindenféle irányban (innen a név: gyors szemmozgás : Rapid Eye Movement), és különböző élettani változások történnek, pl. szívverés gyorsul, vérnyomás emelkedik, a légzés viszont kevésbé lesz intenzív. Egyes izmok átmenetileg megbénulnak, ezért is álmodhatjuk néha azt, hogy nem tudunk elugrani pl. egy közelgő autó elől. 
Azonban mikor álmodunk, felborul az időérzékünk. A valóságban 5 másodperc, az álmunkban egy óra. De ennek a post-nak nem ez a fő témája. Nem a tapasztalat alapján, emlékekből, vagy vágyakból táplálkozó álmok megfejtése. Hanem egy sokkal komolyabb dolog, amitől kirázza az embert a hideg. A Déja Vu egy teljesen új fajtája. Megpróbálták a jobb és bal szem közötti különbségekkel magyarázni a deja vu-t , mondván az egyik szem által közvetített kép pár nanoszekundummal később ér be az agyba, ezért érezzük azt, hogy mi már láttuk az adott dolgot. 
Viszont a Déja Vu érzést nemcsak képi inger, hanem hang, szag, tapintás is kiválthatja.
Mi a helyzet akkor, ha valaki időről időre megálmodja, mi fog vele, vagy a környezetében történni?
Ha bagatell képsorokról álmodik, egyszerű történésekről, amik később - pár hónapon, maximum egy éven belül - valóban megtörténnek? Ilyenkor emberünk szédülni kezd, úgy érzi a tüdeje összeomlik. Nem tudja megmagyarázni mi ez. Az elméje tehetetlenül áll a történtek előtt, próbál logikát találni benne - hiába. Csak az agy játéka lenne mindez, vagy valami mélyebb dolog rejtőzik bennünk? Talán jobb is, hogy nem tudjuk mindennek az okát. Lehet, hogy a valóság nem tetszene. 


Te mit álmodtál legutóbb? 

Filmajánló: Inception - Eredet
Zene: Dream a little...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése