Összes oldalmegjelenítés

2010. október 20., szerda

Random


Véletlenszerű, véletlen, mindig más. 
Előre meg nem határozható kimenetelű történések. Minden nap történik valami ilyesmi. Sokszor nagy bölcsen bólogatva vesszük tudomásul a látszólag értelmetlen, az éppen aktuális tevékenységünkbe beleszóló dolgot, mondván: Véletlenek nincsenek! Minden okkal történik! 

Egy frászt.


Véletlenek igenis vannak. Már eleve az sem mindegy, hogy észrevesszük-e őket, vagy figyelmünket elkerülve történnek, és szólnak bele életünk alakulásába. Viszont  ha észrevesszük, hogy valami történt, látszólag ugye véletlenül, akkor hajlamosak vagyunk következő döntésünket ennek alapján meghozni. Egy véletlenszerű esemény meghatározhatja a következő lépésünket, és valahol ez félelmetes. Befolyásolhatóak vagyunk, mindenki más-más mértékben. Talán nem vagyunk elég biztosak a dolgunkban, és megerősítés gyanánt nyúlunk ehhez a dologhoz, mintha valami útmutató lenne? (sors keze, stb.)
Nézőpont kérdése az egész. Ha mindenáron értelmet akarunk adni a véletlenszerű eseményeknek, ha mindenben okot keresünk, akkor meg fogjuk találni. Az emberek szeretik azt hinni, hogy miattuk történik minden. Hogy ténylegesen részesei a világnak, és hogy megváltoztathatják azt. Talán így van. 
Edward Lorenz matematikus volt az, aki a káoszelmélettel foglalkozott. Mindenki ismeri a Pillangó-hatás c. filmet, vagy legalábbis hallott róla. Egy lepke szárnycsapása 5000 km-rel odébb előidézhet egy  hurrikánt is. Nem tisztem, és nem feladatom eldönteni, hogy igaza volt-e, vagy sem. Ráadásul nem vagyok hozzá elég okos, már az integrálásnál is vért izzadtam. Lényeg, hogy szintén ő mondta azt, hogy a látszólag véletlenszerű események minden esetben kiadnak egyfajta sablont, egy mintát. (pattern) Ezek a minták további egységekké állnak össze, míg végül kialakul a végleges esemény, amihez minden szál vezet. Ez valahol félelmetesen jó. Persze ugyanakkor tisztán elméleti dolog, legalábbis nagyban gondolkozva leellenőrizhetetlen - és ráadásul mindig változó.


De még ez sem bizonyítja, hogy a sok véletlennek oka van. Vannak dolgok, amik egyszerűen csak megtörténnek, és nem jelentenek semmit sem.

Házi feladat: Legközelebb, ha társaságban vagy, keresd meg a helyiség majmát. Mindenhol van egy ilyen, aki eszméletlen intellektuális módon próbál viselkedni, és jobb híján egy gránitlapba is beleköt. Várd meg, míg rádszáll. Aztán hagyd, hogy föléd kerüljön (átvitt értelemben, bazki!), majd csapj le rá. Dobj be egy, a témához egyáltalán nem kötődő szólást, közmondást, vagy menő szöveget, amit netről, havertól hallottál. Majd angolosan távozz. Ha szerencséd van, még láthatod azt a szavaidban mindenáron értelmet kereső értetlen arcot. Jó móka, hidd el. 




Napi zene persze nem marad el: Parov Stelar - The Flame

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése