Összes oldalmegjelenítés

2010. október 10., vasárnap

BBC Luther

Luther. BBC által készített 6 részes nyomozós pszichodráma. Bizony, egy igazán jól eltalált koncepció, megfelelő környezetben (London), kiváló megvalósítással. Idris Elba alakítása hiteles, a mellékszereplőkkel sincs gond. Sherlock Holmes és Gregory House jellemüknél fogva egyszerre idegesítő és szerethető karakterek, azonban John Luther más. Ő nem nárcisztikus. Nem bunkó, nincsenek frappáns beszólásai, nem piszkálódik. Egyszerűen mégis badass karakter úgy, ahogy van. DCI, azaz detective chief inspector-ként dolgozik London súlyos bűncselekményeket nyomozó egységénél. (SCU = Serious Crime Unit) 
Írhatnék több oldalas bemutatót a sorozatról, de minek? Ha valaki szereti a nyomozós sorozatokat, amiben inkább az ész, a logikus gondolkodás dominál a technikai vívmányok (500 méterről leolvassa a biztonsági kamera a rendszámtáblán kinyúlt légy szárnyára rakódott, csak Florida egy bizonyos parkjában előforduló salak mikro-milliméternyi darabkáját, ami alapján elkapják a gyilkost - lásd CSI) helyett, akkor ez a neki való sorozat, nem fog csalódni benne. 

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$



Erősödik a forint. Vagy gyengül. Fura ezt olvasni mindig, szinte minden nap a hírportálokon. De még csak nem is valami eldugott üzleti rovatban, hanem főoldalon. Napról napra, hétről hétre. Értem én, hogy fontos, de ennyire? Sajnálom azokat, akiknek CHF alapú hitelük törlesztőrészlete az égig emelkedett, de ők sem lesznek boldogabbak attól, hogy tudják a napi középárfolyamot. Attól még ugyanúgy bajban vannak. Az egész mintha egy kis szelete lenne a figyelem-elterelésnek. Félreértés ne essék, nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. Nincsen főgonosz, nincs népeket leigázó szuperállam, stb. Csak mintha el akarnák vonni az emberek figyelmét arról, ami fontos. De tényleg, minden felesleges információt tudunk. Mi történt ma Pakisztánban, mit evett a kínai attasé a Gresham-palotában, hogy hívják a norvég királyt (Sokáig éljen V. Harald!), de nem tudjuk, mi történik az orrunk előtt. Valahol ez érdekes...
Sok ismerősöm szeret álmodni. Én is. Vannak céljaink, amiket jó lenne elérni. De mintha páran elfelejtenék, hogy végig kell mászni a létrán ahhoz, hogy felérj a tetőre. (Persze ma már mehetsz lifttel is, ha szerencsés vagy, valaki beüzemelte helyetted.) Nem igazán konzekvensek, nem egyről a kettőre haladnak, hanem tizesével akarnak haladni, és ahelyett, hogy stabil erődbe érnének, egy légvárat néznek messziről. 
Ego. Divatos kifejezés lett az utóbbi időben. Csak sokan túlértékelik a sajátjukat. Az önzés, a közöny lett a XXI. század követendő trendje. Egy dolgot felejtünk el: A legnagyobb zseninél is erősebb az átlagos emberek szövetsége.


Napi zene: Nina Simone - Lord, please don't let me be misunderstood


...és film: Bronx-i mese 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése