Összes oldalmegjelenítés

2010. november 25., csütörtök

Before Photoshop

Manapság az Adobe cég terméke, és más egyéb programok is alkalmasak arra, hogy csodát műveljünk a számítógépen levő fényképeinkkel. Manipuláció ez, mely néha vicces, néha szánalmas eredményeket szül. Viszont egész iparág épül a megtévesztésre, lásd Playboy, Hustler,stb.

Na nem mintha panaszkodnék, hogy ezek a magazinok léteznek...


Valamelyik nap ismét megpillantottam az egyik fényképet, amit még pár éve láttam, így született meg az ötlet, hogy a mai bejegyzés a világ híres fényképeiről szóljon. Igyekszem a képek alá valamiféle magyarázatot is írni.

A kép New Yorkban készült, a Times Square-en, amikor a tömeg egy friss hírt ünnepelt, ez pedig nem volt más, mint a II. világháború vége. 
1963 -ban egy Thich Quang Duc nevű buddhista szerzetes élve elégette magát, így tüntetve a Diem rezsim ellen Vietnámban. Mialatt égett, meg se moccant. 

Martin Luther King híres beszéde közben. "I have a dream..."  1963

Buzz Aldrin a Holdon, a képet Neill Armstrong készítette 1969-ben.
Talán az egyik leghíresebb kép a világon. Az amerikaiak felvonják a zászlót a Suribachi hegy tetején. Iwo Jima szigetén a harokban 6800 amerikai és 18000 japán katona halt meg, egy hónap alatt....

1967. október 27-én egy amerikai diák virágot tesz egy nemzeti gárdista puskájának csövébe. A diákok a vietnami háború ellen tüntettek.    



1989. Egy ismeretlen férfi a tankok elé áll a Tienanmen téren, Kínában. 
A kép a General Electric Building építkezésén készült a 69. emeleten, 1932-ben.  (New York)        

Nem minden amerikai tüntetés volt békés. Az Ohio-i nemzeti gárda sortüzet nyitott a háború ellen tüntető egyetemistákra, 1970. május 4-én. A kép 12:24-kor készült, Mary-Ann Vecchio térdel Jeffrey Miller holtteste felett.


A következő bejegyzés egy bizonyos lemezborítóról fog szólni, de az a téma igényel némi utánajárást, mert igen összetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése